torsdag 9 februari 2012

FÖREDRAG: Det sammankopplade

Det sammankopplade

Hej.
Efter mycket om och men är det nu helt bestämt att kursen fortsätter, trots att vi blir en liten grupp.
Upplägget fortsätter som jag har schemalagt det, förutom då att den första föreläsningen och workshopen blir nu, över nätet.

Den första föreläsningen var menad att börja ifrån idéer och bilder på maskulinitet och mansroller i dagens samhälle. Föredraget börjar från dataspelets krigiska värld med en scen ur Warhammer 40k
http://www.youtube.com/watch?v=UID6LEzvRRo

I scenen ser vi en strid mellan människor och Orcher. Scenen avslutas med hur en av människorna reser sig efter att ha blivit attackerad, ser den fallna fanan och lyckas tillslut ta sig upp för kullen och placera fanan, ett fladdrande textilt arbete på toppen. Därmed har han visat sin styrka och vunnit. Men är denna symboliska handling en symbol för samtidens maskulinitet och dess seger över... ja över vad? Och är det verkligen en seger, kanske en pyrrus seger? Vi ser hur eldkloten slår ner på den förödda marken och känslan av undergång, att segern kannske kommer försent förstärks av den brinnande himlen.
Vad är det för samtida bilder som visas, och mot vilka andra bilder ställs dom i dagens samhälle?
Från det klippet fortsätter vi till ett annat klipp som tar upp mansrollen i dagens samhälle, men från en mycket mindre heroisk sida:
http://www.ted.com/talks/lang/en/tony_porter_a_call_to_men.html


Efter detta klipp övergår föredraget till kläder och mannens samtidsuniform. Här presenteras Siv Stoldals kollektion Three Wardrobes från 2008-09.

” Clothes discovered within the wardrobes of three disparate Norwegian men - a pensioner, a professional diver and an engineer - have provided the inspiration for much of this collection. This bemused trio were initially interviewed by Stoldal about their respective pieces of clothing, and these various garments were then photographed in detail by the designer. ”
http://www.sivstoldal.com/085ThreeWards/intro.html
Jag brukar använda en av hennes skjortor, en vit med ett blått rutmönster och ett par ”jeans” i blått ulltyg. Tillsammans skapar denna dräkt ett mans-kamouflage, en uniform som gör mig till en av alla andra män i vår kultur.
Här är det tänkt att vi ska ha ett samtal om roller i samhället och dess koppling till genus och kön.
Efter samtalet övergår föredraget till ett om Radikala rörelser i staden. Hur konstnärer och andra kan använda stadsrummet och rörelserna i det offentliga rummet kreativt.

Jag lägger in tre klipp som jag vill att ni tittar på och förhåller er till:
Parkour:
http://www.youtube.com/watch?v=qM5aYOIbklI&feature=related

Janet Cardiff, THE MISSING VOICE: CASE STUDY B | 1999
http://www.cardiffmiller.com/artworks/walks/missing_voice.html

Laurie Anderson, Another day in America
http://www.youtube.com/watch?v=_xBUXTVVDDw&feature=related

Och här slutar dagens föredrag.
Gör en egen tolkning, analysera, underhålls, njut eller förfasa er.
Föredraget och kursens introduktion utgår från ordet samankoppla.
Första workshopsuppdraget blir att sammankoppla. Hur kan vi som pedagoger och, eller konstnärer idag sammankoppla våra olika erfarenheter, drömmar och framtida visioner.
Försök att i din vardag samankoppla tre olika situationer?


Vi ses tisdagen den 21 Februari då kommer Katja Aglert och håller en föreläsning om det storslagna.

Allt väl,
hälsningar Fredric Gunve.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar